Water Pressure

Archifest Pavilion 2012
Civic: Competition 2012

RE-LOOKING AT THE CITY: RE-THINKING PUBLIC SPACE
INVITING THE PUBLIC INTO THE FORT CANNING FOOTHILLS

Creating large steps into the centre of the garden which is at higher grounds, pedestrians and public at the bustling Clarke Quay taxi stand will have an unobstructed view of the ARCHIFEST PAVILION throughout day and night.

The PAVILION will be open and inviting to the public who have free and direct access. Once in, there is shelter for walkway for everyday use and there is sheltered area for gathering.

RE-LOOKING SITE SPECIFICITY: FORT CANNING FOOTHILLS BRINGING BACK THE ABSTRACTED SWIMMING POOL

The unique experience of being within a space that feels like one is INSIDE a swimming pool, looking out at the city, looking out at the hills, looking at the skies and at each other.

Moving in lanes as our bodies did previously when swimming in lanes, the linear circulation gives visitors a strong sense of place and strengthens the sensorial experience of the pool.

This is more evident at night as the water walls are lit and there are footlights that notionally illuminate the previous outline of the pool.

RE-LOOKING THROUGH THE LENS OF ARCHITECTURE SEEN FROM THE ROAD, SEEN FROM AFAR

The ARCHIFEST PAVILION is a new experience; visceral and phenonmenal; to be felt and visited. The new sensoral atmosphere under the WEIGHT or LIGHTNESS of water, the shimmering shadows cast, the visual distortions: AN EVER-CHANGING BACKDROP.

Re-framing the city and the hills as refreshing backdrops. Floating letters or panel artefacts INSIDE the water walls.